Vind je braindad.nl leuk, deel dit stukje dan in jouw sociale media!

Sociaal Kwetsbare Ruimte

Meestal zet ik in mijn publicaties scherpe tegenstellingen neer, maar in het huidige klimaat is alles onzin. Grensoverschrijdend gedrag is letterlijk niet meer toegestaan en de hamster aanbiedingen zijn niet alleen meer bij Appie maar bij alle supers.

Een gepaste afstand naar elkaar toe is het beste wat onze regering te bieden heeft, al geven ze niet erg het goede voorbeeld als er een minister van zijn voetstuk valt. Zo snel mogelijk overeind helpen zodat hij kan opstappen. Eigenaardige gang van zaken. Ik zou minimaal een BHV-er vanaf sociaal wenselijke afstand naar de voormalige bewindvoerder laten kijken en dan bedoel ik niet naar de vele herhalingen op de televisie en Dumpert.

Ik vind het sowieso een rare gang van zaken, de brandweerman ondervragen terwijl hij staat te blussen. En of Wilders nu meer of minder gelijk had met al zijn vragen, of was het eigenlijk een stelling die hij steeds in andere vorm herhaalde, bijna net alsof lock-down belangrijker was dan gezond verstand of argumenten. Ook vreemd trouwens dat het debat meteen was afgelopen, ik zou een topambtenaar hebben verwacht, zeg maar de nummer twee, die even precies had verteld hoe het zat.

Dat er jarenlang bezuinigd is op allerhande diensten en structuren met als gevolg dat er dus nu containers vol mondkapjes in verre landen achter de grens staan te wachten op de juiste papieren voor transport.

Het grote voordeel van dit beleid is wel dat we genoeg reserve "op onze botten "hebben om de enorme financiële gevolgen van dit beleid te dragen.

Langzaam daalt er een virus vol onheil op ons neer. Daar waar we normaal gesproken alles weten worden we nu getrakteerd op onwetendheid. Ik hoor dat je het twee weken kunt hebben zonder verschijnselen, maar hoor ook verhalen over een droge hoest als detectiemethode. Sommige medicijnen werken misschien wel, andere werken misschien het virus juist in de hand. Laat je niet gek maken, wees voorzichtig en houdt afstand is de boodschap!

Maar we zijn ook een volk met een eigen mening. Sommige mensen vinden namelijk het Carona virus een hoax of een erg soort griepje en ik hoop eerlijk dat dat ook zo blijkt te zijn. Maar tot die tijd laat ik me leiden door beelden van Chinezen die hun complete land lamleggen in de drukste periode van het jaar. Of door de beelden van drukte op de gemiddelde Italiaanse intensive care. Ziet er niet echt uit als een plek om te zijn.

Voor mij als kwetsbaar persoon met een brakke gezondheid extra opletten dus. Baat het niet dan schaadt het ook niet, dus handenwassen handen was handen wassen….

En afstand houden, al snapt nog niet iedereen dat concept. Misschien is het handig als de supermarkten alleen maar de oneven kassa's opengooien, zodat die persoon die achter mij keurig afstand houdt niet gepasseerd wordt door een potentiële virus patiënt naast mij, in de andere rij!

Ik ben kwetsbaar, ik gebruik immuun onderdrukkende medicijnen dus voor mij is het virus ontwijken letterlijk van levensbelang. Ik ben al een paar keer op de intensive care te gast geweest en moet u zeggen dat dat niet de beste tijd van mijn leven was. Wegblijven dus, maar hoe maak ik het duidelijk.

Ik heb er lang over nagedacht en ondertussen bezoek ik geen winkels meer, ga niet meer met OV maar zelfs tijdens een simpele fietstocht komt er bij het stoplicht toch weer iemand in mijn sociale zone.

Hoe aardig ik de mensheid vaak ook vindt, dat moet dus anders. Ik wil op een aardige manier duidelijk maken dat ik het bijzonder waardeer als u enige afstand ten opzichte van mij hanteert. En het kan. Laten we met iedereen die kwetsbaar is er vandaag meteen aan beginnen. Een geel hesje over de kleding als teken van kwetsbaarheid.

Laten we om iedereen heen lopen die een geel hesje aan heeft. Laten we ze spontaan een beetje afstand geven, zodat ze straks weer mee kunnen klappen als dank voor de zorg, als lof voor de winkelmedewerkers en de broodnodige wederopbouwers! Laten we vooral niet Hollands gaan polderen en niet met een heel scala aan gekleurde hesjes gaan waarbij Oranje staat voor Carona, geel voor juist niet en binnenstebuiten voor ik heb geen vestje.

Draag dus een geel (of oranje) vest als teken:

Hesje aan

Graag Op afstand staan

0
0
0
s2smodern

De papieren werkelijkheid

Ik heb een paar dagen serieus naar de wereld zit te kijken en me verbaasd over het gedrag op onze apenrots. Sociaal als we zijn hamsteren we de wereld leeg zodat twee weken thuisquarantaine voelt als Kerstmis zonder schoonfamilie en we zeker weten dat er voor onze zorgwerkers niets te halen valt. Mijn eerste tip is dus neem eten mee als je naar het ziekenhuis gaat, wellicht kun je dan iets makkelijker de zorg krijgen die je nodig hebt.

Ik snap dat sommige mensen denken in de trant van "het is maar een griepje, dat kan ik wel aan "en hoogst waarschijnlijk is dat ook zo. Maar daar ligt ook niet het probleem van deze pandemie. Het echte probleem is kortzichtigheid. Onze maatschappij lijkt redelijk perfect, totdat we met z'n allen ziek worden. Onze ziekenhuizen kunnen gewoon geen 17 miljoen mensen tegelijk aan. De verwachte 3% ernstige zieken levert dan al een half miljoen probleemgevallen op.

Nou kun je in Nederland alles uitzoeken-behalve waarom iedereen wc-papier hamstert, maar daarover later meer- maar simpele statistiek als "hoeveel ziekenhuizen hebben we eigenlijk "blijkt ook lastig met de moderne marktwerking . Tenslotte een belangrijk weetje, er zijn in heel Nederland ongeveer 2000 IC plaatsen, dus zelfs als maar één op de 50 patiënten een beademingsplek nodig heeft, is er al een probleem.

Kijk met deze cijfers in het achterhoofd nog een keer naar de stelling: "het is maar een griepje dat kan ik wel aan". Ik wil niet bagatelliseren, ik heb zelf ooit eens de mannengriep gehad, maar ik heb ook wel eens in het weekend een spoedeisende hulp afdeling in het ziekenhuis bezocht en me verbaasd over de lange wachttijd.

De gemiddelde verwende Nederlander is namelijk niet geoptimaliseerd voor doktersbezoek. Een veelgehoorde klacht, behalve dan over de wachttijden, is dat er een heleboel patiënten eigenlijk niet echt spoedeisend zijn en best de volgende dag door huisarts hadden kunnen worden behandeld.

Sociaal onthouden, niet vergeten!

Kort samengevat is het dus belangrijk dat we het griepje een beetje binnen de perken houden. De meest makkelijke manier is een beetje discipline als je zelf ziek bent. Niet denken dat het nog wel gaat, niet stoer toch aan het werk gaan, maar omwille van ons allemaal even een tandje terugschakelen. Misschien zelfs wel over de schroom heen stappen en je buren telefonisch vragen om boodschappen te doen. De natuurlijke afstand die ik met de meeste buren heb zorgen voor eliminatie van het besmettingsrisico en ze kunnen de grote boodschap natuurlijk gewoon bij de voordeur neerzetten.

Wat me dan weer terugbrengt tot die kwestie van het wc-papier. Ik heb er lang over zitten nadenken-vertel niet waar-en ineens viel het kwartje. Op papier ziet alles er beter uit!

0
0
0
s2smodern

Sociale hygiëne

Uitgerekend in de week dat Harvey Weinstein werd veroordeeld tot een sociaal experiment waarbij hij de komende 23 jaar het gevoel mag beleven wat hij bij zijn actrices opriep kwamen wij juist in sociaal isolement.

Waar de doemdenkers twee maanden geleden nog volkomen voor gek verklaard werden, als ik toen had beschreven hoe de wereld er nu uit had gezien, had iedereen mij voor gek verklaard en geroepen: "Sander een beetje realistisch graag! "Maar de wereld zoals wij die kennen kwam toch tot stilstand.

Niet alleen de limiet op de snelweg werd teruggebracht tot 100, ook de bezoekersaantallen van horecagelegenheden en evenementen kregen dit maximum mee. De enige plek waar het niet werd nageleefd was de supermarkt, de "Mensch" moet immers in de gelegenheid gesteld worden om zijn primaire hamster gedrag tot wasdom te laten komen.

Het virus heeft een grote impact op het dagelijks leven en laten we het vooral niet onderschatten, er kunnen zelfs doden vallen. Ik heb de eerste rouwstoet al langs zien komen. Ik weet zeker dat dit corona gerelateerd was omdat zelfs de chauffeur drie meter voor de auto liep.

Ik wil mezelf niet tot über internetter promoveren, maar de golf van onheil die op ons af stormt was als tsunami te volgen vanuit het Verre Oosten. Was het niet zo dat alle grote profeten van deze eeuw voorspelde dat vanaf daar de anarchie wereld ontwrichtend zou optreden? Ineens werden er belangrijke vragen gestel waarbij het mij opvalt dat iedereen wil horen wat er al lang gepubliceerd is.

Kennelijk komt het zo dichtbij dat we even niet meer Netflixen en faceboeken om vervolgens na een paar geruststellende kliks weer terug te vallen in het oude patroon en vlak onder Italië te eindigen in de top vijf van meest actieve landen op Pornhub.com.

Er gaat in mijn achtertuin ondertussen een heel ander virus zijn gang want minstens net zo besmettelijk lijkt. Het is de lente! Onder invloed van een licht stijgende temperatuur verspreiden de feromonen van de vernieuwing vrolijk rond. De tortelduiven zitten meer op dan naast elkaar waarbij ik mij afvraag of ze wel naar de regering luisteren. Afstand houden is immers het devies!

 

-braindad.nl-

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak