Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Van God los

De Ramadan is overal om ons heen. Niet geheel verwonderlijk, de heilige Geest staat dicht bij de Hollandse handelsgeest dus als er iets te verdienen valt door producten halal aan te bieden, zal het gebeuren ook. Schuchter begon de HEMA, achtervolgd door Appie en voor we het wisten verkocht zelfs de Turk op de hoek zijn producten halal.

Waar in Nederland het religieuze harder krimpt dan de bijbel belt, verbroederen de moslims in elkaar in het vasten. Het lijkt een perfecte plaatje, diegene die fysiek gezond zijn vinden zich een maansonde lang in religie, geloof en gemeenschapszin, de zieken mogen de periode uitstellen, de dementerenden en de gekken zijn vrijgesteld, die weten het toch niet!

Maar het perfecte plaatje vertoont langzaam wat scheurtjes als je op internet gaat zoeken naar de gebruiken rondom de vasten periode. Overduidelijk blijkt dat er in de tijd van de profeet Mohammed geen internet was. Zo is de begintijd van de negende maand van de islamitische maankalender op verschillende manieren op te vatten.

Globaal komt het erop neer dat de maand begint als de maansikkel met het blote oog aan hemel zichtbaar is in de grote moskee van de heilige stad Mekka, zo'n kleine 4600 km zuidwaarts hier vandaan. Maar wat is met het blote oog, mag je als fanatiek geloof overtuigde  ook een verrekijker gebruiken?

Ik zou het eerlijk vinden als je gaat vasten als "aan de jou eigen hemel "de negende maan is verschenen. Al signaleer ik natuurlijk wel meteen het problemen dat er ook hemels zijn waarin de maan zichtbaar is zonder dat de zon ondergaat. Of opgaat, net aan welke kant van de wereld je zit. Of bedoelde de profeet misschien dat het helemaal niet de bedoeling is om onder een andere maan te gaan wonen.

Wat dat betreft zou het mooi zijn als de moslims een 21é eeuw aanhangsel aan de koran binden waarin de begin en eindtijd gewoon duidelijk geregeld wordt. Misschien dat ze dan ook een paar andere zaken iets beter kunnen regelen.

Als Hollandse man met zonne alergie snap ik gesluierd rondlopen in landen met een hoge UV-index werkt en dat je als gelovige wilt laten weten dat je in een eeuwenoud sprookje, sorry religie, gelooft, prima! Maar het klakkeloos afdekken van het halve geloof vind ik een beetje ver gaan. Nou vind ik persoonlijk de islam toch al niet de meest vrouwvriendelijke Vereniging, maar allah eh alla.

Ik begrijp uit mijn vele studies op het internet dat de koran een verzameling ouderwetse gedichten is die afhankelijk van het dialect voor meerdere vertalingen vatbaar is. Het zijn dezelfde studies waar ik enorme misstanden in de katholieke kerk, het hindoeïsme, het boeddhisme en alle andere geloven vind tot en met de Jehova getuigen aan toe.

Al realiseer ik mij ook dat ik met deze insteek ook nog een heleboel andere dingen in deze wereld kan verafschuwen. De hele religie rondom zinloos geweld, machtsmisbruik, vrouwenhandel, appen achter het stuur, onderdrukking en ga zo nog maar even door ,maakt dat ik mij afvraag waar God toch in vredesnaam mee bezig was op het moment dat hij Darwin creëerde…

Misschien is een maand bezinning dan toch niet eens zo'n slecht idee, Ik ben er van overtuigd dat het dan een mooiere wereld wordt, vast en zeker!

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak