Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Made in Japan

Soms is het werk van een columnist of tekstschrijver verrassend eenvoudig. Helemaal sinds de komst van het internet, want als er fact checking nodig is geeft dr. Google vaak meer feiten  prijs dan je oorspronkelijk voor je artikel nodig had.

Ik wilde het hebben over het vernuft van de Japanse samenleving en dan graag een beetje correcte feiten gebruiken. Want dat er iets heel erg goed gaat in Japan staat voor mij buiten kijf. Tijdens mijn zoektocht op de grote internetmachine kom ik als eerste een paar vreemde eenden in de bijt tegen. Led Zeppelin en Berdien Stenberg hebben zich allebei laten verleiden tot het maken van een album in Japan en mijn zoekmachine vindt dat dermate heuglijk dat ik het ook wel belangrijk moet vinden.

(Album Tja, hoe leg je dat uit aan de jeugd van tegenwoordig… Een collectie muzieknummers die je met een ingewikkeld apparaat, zoals bijvoorbeeld een platenspeler, kon beluisteren. Het was datgene waar vroeger artiesten hun brood mee verdienen in plaats van met hun roem. Het was nog in de tijd dat je mensen kende van muzikaliteit in plaats van een YouTube kanaal of Insta likes.)

Goed, terug naar Japan

We kennen natuurlijk allemaal de sushi maar er waren toch meer exportproducten? Het collectief geheugen is niet groot met Google in de buurt, en het blijkt nog niet eenvoudig. De pagina "bizarre producten uit Japan"scoort hoog. Bizar goed gevonden oog stickers zodat je rustig kunt slapen op je werk, schoen paraplu's, of omgekeerd wateropvang paraplu of ergernissen gecombineerd in de stropdasparaplu… Het Japanse volk heeft iets met paraplu's en is creatief  .

De zoekmachine ook trouwens. Ik word van de ene gekke Japanse uitvinding naar de volgende geleid terwijl ik eigenlijk serieus op zoek was naar bedrijven als Sony, Kawasaki, Daihatsu, Yamaha… Er moeten er toch veel zijn! In eerste instantie word ik geleid naar allerhande steeds gekker wordende pagina's die woorden als opmerkelijk bizar en raar in de koptekst hebben staan. Het is een hele kunst om niet afgeleid worden door de " boter pritt stift "of de wc-papiermuts (handig bij verkoudheid).

Beleefd

Wat heeft internet gedaan met het obstinaat beleefde volk, de laag bij de grond tafeltjes en het harde werken? Dat beeld is gelukkig wel te vinden. De gemiddelde Japanner werkt tien uur per dag om zich vervolgens in animatie en automatie uit te leven. Japanners worden blij van automaten. Al zou de derde economie van de wereld  toch een heel ander beeld van zichzelf moeten laten zien, dat was in ieder geval waar mijn inspiratie op was gekweekt.

Deze kolom was getriggerd door een bericht van overlijden van de oudste mens ter wereld. Deze Japanse mevrouw werd 117. De huidige oudste vrouw is eveneens Japans en wordt deze week 117. De huidige oudste man is 112 en u raadt het al, hij komt uit Japan! Mijn terechte constatering dat Japanners dus heel erg goed zijn in het kweken van oude mensen werd dus een beetje ingehaald door het beeld wat ze zelf van zichzelf neerzetten op het web. Uiteindelijk is het beeld dat blijft hangen toch ...hoe ouder hoe gekker!0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak