Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Klimaatver_arming

Plastic fantastic

Je kent ze wel, van die mooie plastic miniatuur beestjes die je bij de dierentuin kunt kopen als je moe met je jengelende kinderen nog een keer langs de souvenirwinkel loopt om het dierenrijk te verlaten.

Een heel ander perspectief geeft het natuurlijk als de aanspoelende walvissen al zoveel plastic in hun lijf hebben dat je ze alleen nog hoeft op te warmen om ze te plastificeren.

De natuur zit mooi in elkaar, met de opwarming van de aarde gaat dat er vanzelf komen! Wat zijn wij toch een handige zoogdieren, dat wij onze leefomgeving zo hebben weten te manipuleren. We leven in het tweede decennium van de 20e eeuw en het enige waar we last van hebben zijn knaagdieren.

Beestjes die langzaam aan ons geweten knagen, omdat we ergens toch wel stemmetjes horen dat het zo niet langer kan. "Misschien toch iets vegetarisch "omdat het verbouwde vlees ook wordt gekweekt uit verbouwde groente. Niet erg efficiënt als je erover nadenkt.

En al vormen de knaagbeestjes een prima voedingsbodem voor onrust, gaan de gele hesjes nog steeds alleen aan om regeringen omver te duwen terwijl ze eigenlijk ook hard nodig zijn om de gletsjers weer een beetje tot de orde te roepen.

Het is ook verwarrend, hoe minder gletsjer je ziet, hoe groter het probleem. Wat je niet ziet dat is er niet, hoe groot maakt dat het probleem? Het doet me denken aan het kinderspelletje : "ik zie ik zie wat jij niet ziet ".

De echte wereldleider houdt zich liever bezig met het vergaren van groter kapitaal, nieuwe oliebronnen die vrijkomen door smeltende polen en nieuwe mineralen die daar dus gedolven kunnen worden. Het echte kapitaal, een leefbare wereld wordt nog niet als kostbaar goed gezien.

Als de Amerikaanse president als rijk man een bod wil uitbrengen op een eiland als Groenland is hoongelach wat hem ten deel valt, terwijl het een kleine moeite is om het gebied gewoon te bezetten en de orginele bevolking er af te donderen, net zoals we vroeger deden.

In de tijd van Stuyvesant hebben we toch iets verkeerd gedaan. Al lijkt het me ook interessant te weten wat precies de plannen van Trump waren. De beste man doet namelijk altijd recht tegenover gesteld aan logica.

En daar zijn we weer terug bij de vegetariër, met het bijbehorende probleem. De mens is een omnivoor… Die vreet alles, dus ook achterlijke politieke visies.

 

2019 Sander

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak