Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Knaag dier

Waar de Aziatische griep verstandsverbijstering tot gevolg heeft, geloof ik dat ik het begin te snappen. Het is geen virus dat ons velt, maar knaagdieren die ons de das om doen. Langzaam beginnen de kwartjes namelijk op een plek te vallen. De wereld zoals we deze tot dusver gemaakt hebben loopt langzaam vast en zakt weg in zijn eigen klimaatverandering.

We komen er achter dat hoewel de mens een alleseter is, het toch problematisch wordt als we alles wat we kunnen vinden eten. Filmpjes op de krochten van het internet laten de Chinese markt in vol ornaat zien. Mijn westerse eetlust vertrekt! Maar laten we vooral voorkomen dat we de Chinees zwartepieten, ook de Afrikaanse bosneger en de slachter uit Boxtel kunnen er wat van.

En dat is nog maar het topje van de ijsberg die langzaam komt bovendrijven. Want alleen een beetje eigenzinnig eten leidt natuurlijk niet tot wereldgekte. Het is meer de manier waarop wij consumeren die stiekem aan ons knaagt. Met de komst van de industriële revolutie zijn we gaan versnellen.

Een verkapt schuldgevoel, laten we het eens koolstofmonoxidecrisis noemen, wakkert het vuurtje van de massaconsumptie tot een nieuw hoogtepunt. Nu is de maatschappij wel klaar voor harde maatregelen zoals bijvoorbeeld veganistisch eten, of vegetarisch of in ieder geval wat gezonder.

Het geweten knaagt, iedereen weet dat dit niet zo door kan gaan, maar niemand durft dat te zeggen.

Totdat er ineens een virus overstapt van een of ander vaag dier. Het dwingt ons anders te kijken naar onszelf. Maar in de spiegel zien we ook alleen maar onszelf andersom en er is altijd meer dan één waarheid die het beste uitkomt.

Met de dreiging van een pandemie, door een micro-organisme de grootsheid van de mens totaal verwoest als ironie, ontstaan in het land dat alles kan maken of imiteren zien wij het onstopbare op ons afkomen. Tijd voor een schepje realisme.

Want is onze wereld nou zo mooi dat we er zuinig op zijn, leven wij samen voor een betere toekomst of is dat het rad dat wij voor ogen draaien en zijn we als individu heel anders van mening dan wanneer wij bij elkaar zijn?

Wij zijn een raar soort, met gekke gewoonte…

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak