Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

Zeldzaam eigenwijs

Vandaag is het zeldzame ziektedag (29 februari) en met een heel arsenaal aan zeldzame aandoeningen zoals het antifosfolipidensyndroom (APS), Systemische lupus Erythmatoses (SLE) en type A dissectie in mijn lijf is het überhaupt nog een wonder dat ik enige kwaliteit van leven weet te vinden. Daarom dacht ik dat ik toch iets van mij moest laten horen vandaag. Om het niet te persoonlijk te maken dus een lekker algemeen stokpaardje van stal gehaald.

Zeldzame ziekte

Strikt gezien is het coronavirus (COVID-19) met nog maar een paar meldingen in Nederland een aandoening die zelfs luistert naar de naam extreem zeldzame ziekte en toch heeft iedereen er al van gehoord.

Het is überhaupt lastig om in deze moderne tijd een aandoening te vinden waarover weinig te vinden is. Vaker is het de moeilijkheid om over een aandoening iets betrouwbaars te vinden, of een dokter die iets aan onze kwalen kan of wil doen aangezien we tegenwoordig zelf ook zeldzaam eigenwijs zijn wat behandeling betreft.

We zijn ook een beetje aan het verleren hoe we naar de dokter moeten. Niet alleen de wachtkamer van de huisarts is een prima broedplaats voor bacteriën, ook een afspraak bij de dokter zelf krijgen is een hele kunst.

Weet u nog een huisartsenpraktijk waar ze een avondspreekuur hanteren? De moderne huisarts lijkt zich te verstoppen in een kantoorurenkliniek met een waarnemingsfunctie door de assistent waar je je ziel bloot moet leggen voordat je de afspraak daadwerkelijk te pakken hebt.

De huisarts in kwestie niet trouwens… is het u wel eens opgevallen dat ieder consult begint met een uitgestoken hand, handen schudden en de beweging naar de plaats waar u mag gaan zitten. Niets aan de hand dus, tenzij het aan de hand is….

Een vreemd protocol wat ze er in de artsenopleiding maar moeizaam uitkrijgen. Ik heb in mijn carrière als professioneel patiënt slechts één ziekenhuis meegemaakt waar het " geen handen schudden protocol "goed ingeburgerd was.

Met de komst van het uiterst zeldzame coronavirus zie je plotsklaps een kentering in deze gewoonte. Ineens was het nieuws gevuld met mensen en bedrijven die een nieuwe gewoonte om armen.

29 februari is als zeldzaamheid in het leven geroepen om de tijd in het universum gelijk te zetten aan die van de mensheid, we kunnen de klok niet terugdraaien maar als we nu echt iets zien waarvan we denken dat het niet de allerbeste gewoonte is, kunnen we kennelijk toch veranderen.

Uiteindelijk leiden wij allemaal aan een dodelijke ziekte, die we het leven noemen. In mijn wereld is het een zeldzaamheid als ik een gezond persoon tegen kom al geef ik de moed nog niet op. Wat dat betreft vertonen we een grappige ironie in onze kringloopeconomie. We lijken wel gemaakt van Chinese meuk!

Op dat kleine percentage mensen met een zeldzame aandoening na zien we er allemaal geweldig uit, maar het merendeel valt na verloop van tijd toch uit elkaar. Ik ken tenminste bijna geen mensen die niet af en toe gekweld worden door vage pijnen, waan gedachten of ander ongemak.

Ik heb nog maar een ding waar ik echt aan lijdt, de waanzin van het coronavirus. Volgens mij is de naam namelijk het meest besmettelijk!

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak