Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Vind je braindad.nl leuk, deel dit dan in jouw sociale media!

De moeder Aller jaren

Zo aan de achterkant van de kalender wordt het weer tijd om beschouwend achterom te kijken, kerstwensen te verzinnen en mede mogelijk gemaakt door onze overheid te genieten van datgene wat de familiebanden te bieden hebben.

Nou dat achterom kijken deed ik al, soms zelf wel eens met angst en beven maar de ingezette trend in 2019 zette zich voort als de Tzolkin kalender -die van die Maya's- die nog wat rituelen in te halen hadden.

Het werd een "leerzaam" jaar. Dat is dus net zo iets als "de prachtige baby" van de cabaretier. Je voelt gewoon dat er iets niet goed is, maar dat kun je de moeder niet vertellen. Filosofisch gezien ben ik dus op zoek naar de moeder van 2020, daar heb ik nog wel wat appeltjes mee te schillen!

Nog even gezocht op de Chinese dierenriem of 2020 misschien het jaar van de zorg zou kunnen zijn, maar Chinezen noemen de jaren nu eenmaal naar dieren. Mijn mandarijn is niet best, maar ik gok op het gorgel delier.

Voor diegene die de eerste golf goed hebben genomen had moeder natuur een hittegolf uit haar schoot geworpen. Nog voor het afkoelen begon  mochten we al weer in lockdown. Geheel volgens Hollandsche traditie werd er de avond daarvoor nog even uitbundig feest gevierd en afscheid genomen van de plaatselijke horeca. Er veranderde meer dan het klimaat, het was ook het klimaat waarin we leven.

Ook Traditioneel werden de rituelen rondom Black friday, met name de uitpuilende winkels, de wanhopig tot weg gaan oproepende burgemeesters en de testresultaten twee weken later zullen nog lang als infuusnaalden in het collectieve geheugen blijven steken.

We werden de natie van de lange adem, die hadden we nodig ook want bezorging van pakketten werd net zo schaars als de bezorgslots van de supermarkt. Gelukkig mochten we bij het adem inhouden een hulpmiddel gebruiken, al zullen weinigen het mondkapje zo zien.

Maar er is hoop, voor diegenen die de zorg weten te bereiken tenminste, er is een vaccin. Niet dat we daar nou direct voor warmlopen, je weet immers toch niet wat er precies in zit. De frikandellenvergelijking-daar weet je ook niet van wat er precies in zit- gaat hier mooi op, maar zal niet wetenschappelijk genoeg zijn. En het virus is net een echte Hollander, die verandert ook continu.

Muteren noemen ze dat. Absoluut geen vaccin maar wel alle andere shit, tot beademingsbuis op de IC voor lief nemen. Wat dat betreft is 2020 het jaar waarin we kunnen laten zien hoe flexibel we zijn al vergeet menig dat het lastig is je stem te verheffen in die setting.

Helemaal hip was de uitgestelde zorg, door een ziekenhuis vol te houden met *mensen met een Corona virusinfectie* Je beloondt je soort van ongewenst gedrag van de mensen die zich niet zo goed aan de regeltjes houden. Dat is net als met de test, het is helemaal niet negatief als die niet positief is. En zo gaat alles beetje bij beetje een beetje anders.

Voor je het weet is de zorg net zo onbereikbaar als het Europese vasteland of een openbaar toilet voor een vrachtwagenchauffeur in Engeland.

Zonder gelovige op een ziel te willen trappen, voor je het weet is de kerk de enigste plek waar je nog terecht kan met meer dan vijf personen, maar zo dichtbij de hemel, is dat niet een geschikte plek voor een IC dependance? Terwijl de gemeenschap zich om haar schapen bekommert, is er in de ziekenhuizen weer gewoon plaats voor zorg. Want zorg is er…. "Mama ! "

0
0
0
s2smodern

Akoord met Cookies of kies uw smaak